DOSA AUTHOR Nuril Basri Download Ë 104

DOSA AUTHOR Nuril Basri

Summary DOSA AUTHOR Nuril Basri

Icomedy moves between an Islamic boarding school and a gay bar in Jakarta and in so doing illuminates the mindset and yearning of a new generation of Indonesia Berkisar cetusan kecelaruan seksualiti yang bertunjangkan kehendak kepada wang rupiah selain nilai persahabatan dan perkembangan karakter mengingatkan aku akan filem yang pernah dibintangi Mark Wahlberg Boogie Nights 1997 Naratifnya sungguhpun meleret namun padat dengan rencah dwi kehidupan cerah dan gelab sebilangan karakternya tanpa menerbitkan sebarang rasa jemu dan bikin aku tak mampu lekang sepanjang bacaan Kesudahannya tak sampai 24 jam aku mampu habis baca novel iniWalaupun aku agak tak gemar akan ilustrasi kulit hadapan novel ini namun ia sangat berbaloi untuk dibaca dan boleh dikatakan telah mengubat kekecewaan aku terhadap dua novel terawal FIXI tahun ini

Summary ✓ PDF, DOC, TXT or eBook ↠ Nuril Basri

In this coming of age novel four Indonesian high school students seek to discover what their future will bring and find answers to their uestions about sexuali Novel ini bukanlah tidak menarik bagi saya Akan tetapi saya menghadapi kesukaran untuk membacanya kerana lenggok bahasa Indonesia itu masih ada walaupun sudah dialih bahasa Dari satu bab ke satu bab terpaksa membelek helaian hadapan semata mata untuk mengetahui maksud maksud yang saya tidak tahu Agak leceh Dan saya mengambil masa yang agak lama untuk menghabiskan hingga ke helaian terakhir Tapi tidak mengapa ianya berbaloiDosa Dosa Ricky kerana melakukan pekerjaan yang mana pada mulanya bukan dari kehendak hatinya sendiri gara gara perlukan wang Bermula daripada tawarannya sendiri yang mahu menjadi peliharaan Paris mengenali dunia luar yang penuh dengan kegembiraan Sehinggalah pada tahap kemuncak di mana Ricky menyertai pertandingan Boys Love Setelah memenangi pertandingan itu maka bermulalah titik tolak perubahan kehidupan beliau yang semakin jauh Ricky sebenarnya tahu sedar benda yang dia buat itu salah berdosa Manakan tidak pelajar sekolah pondok Tapi kerana mahukan duit Ricky pejamkan mata tentang dosa itu Yang dia mahu ingin berdikari Paris Seorang lelaki yang mahu menjadi perempuan tapi bukan pondan Teman pertama yang Ricky kenal kerana telah menyelamatkannya dari tangan Iwenk si jahat Orang yang mengajar banyak perkara kepada Ricky dan Yusuf hingga mereka berubah Yusuf Berubah menjadi liar Semakin lama semakin tidak terkawal Memberontak dengan abang sendiri Mahu mencapai sesuatu dalam hidup Jual ganja chatting kenal lelaki tua sampai boleh hidup mewah Jual diri Hingga sudah mewah Mahu bebas Tapi tetap tidak dapat mencapai kepuasan dalam diri Lalu tanpa ragu ragu sertai pertandingan Miss Pondan walaupun tak mahu jadi pondan Yang nyata Yusuf hanyalah mahukan kemenangan Oskar Pertemuan pertama dengan Ricky dan Yusuf bukan seperti yang dijangka Agak sinis pada mulanya tapi lama kelamaan boleh jadi kawan Seorang yang ego Sama seperti Ricky sertai Boys Love Bertahan dengan pekerjaan malaikat itu kerana perlukan wang yang banyak Pengeras kepada Ustaz Asman demi mahukan ilmu kebalTutup mata pasal homo dan pondan Tinggalkan dahulu dosa mereka di belakang Sekarang kita lihat mesej lain dalam novel ini iaitu PERSAHABATANSaya sangat tersentuh dengan persahabatan mereka Lihatlah antara Ricky Paris Oskar dan Yusuf Pada mulanya pertemuan mereka bukanlah indah indah belaka Tapi lama lama persahabatan mereka sangat kuat Saling bergantung Sering bersama sama Berseronok bergembira sama sama Walaupun Ricky nampak macam tak nak ambil tahu tentang Yusuf tapi terselit perasaan bimbang dalam diri dia Berpegang pada janji kepada Bang Ali untuk menjaga Yusuf Dan juga bimbangkan Paris setelah tekad untuk menjadi perempuan Walaupun Oskar ini nampak macam seorang yang ego tapi sebenarnya terselit perasaan kasih sayang daripada seorang abang kepada adik tirinya Ricky Dan Oskar sendiri sanggup berkorban demi menyelamatkan Ricky dan Yusuf sewaktu diserang Namun langit tidak selalunya cerah Persahabatan yang indah itu tidak berpanjangan Dari berempat menjadi tiga Semuanya berubah Sedih Tapi masa tidak boleh diundur balik Inilah dia kisah sang penDOSA Ask a Midwife this coming of age novel four Indonesian high school students seek 100 People Who Made History to discover what Orchid Moon their future will bring and find answers The House of Rajani to The Water's Edge their uestions about sexuali Novel ini bukanlah The Road Home tidak menarik bagi saya Akan The Road Home tetapi saya menghadapi kesukaran untuk membacanya kerana lenggok bahasa Indonesia itu masih ada walaupun sudah dialih bahasa Dari satu bab ke satu bab The New High Protein Healthy Fast Food Diet terpaksa membelek helaian hadapan semata mata untuk mengetahui maksud maksud yang saya Everyday Sports Injuries tidak The Baby Doctor tahu Agak leceh Dan saya mengambil masa yang agak lama untuk menghabiskan hingga ke helaian Zafarnama terakhir Tapi Ghalib: The Man, The Times tidak mengapa ianya berbaloiDosa Dosa Ricky kerana melakukan pekerjaan yang mana pada mulanya bukan dari kehendak hatinya sendiri gara gara perlukan wang Bermula daripada All You Who Sleep Tonight: Poems tawarannya sendiri yang mahu menjadi peliharaan Paris mengenali dunia luar yang penuh dengan kegembiraan Sehinggalah pada Bombay Stories tahap kemuncak di mana Ricky menyertai pertandingan Boys Love Setelah memenangi pertandingan itu maka bermulalah कुछ अटके, कुछ भटके titik Pickpocket tolak perubahan kehidupan beliau yang semakin jauh Ricky sebenarnya Testemunha Mortal tahu sedar benda yang dia buat itu salah berdosa Manakan Conspiracy in Death tidak pelajar sekolah pondok Tapi kerana mahukan duit Ricky pejamkan mata The Immortal Throne tentang dosa itu Yang dia mahu ingin berdikari Paris Seorang lelaki yang mahu menjadi perempuan Just Because I Made Love to You Doesn't Mean I Love You tapi bukan pondan Teman pertama yang Ricky kenal kerana Arion and the Dolphin telah menyelamatkannya dari Arion & The Dolphin: A Libretto tangan Iwenk si jahat Orang yang mengajar banyak perkara kepada Ricky dan Yusuf hingga mereka berubah Yusuf Berubah menjadi liar Semakin lama semakin Vanishing Acts: New and Selected Poems, 1985-2005 tidak For the Love of India: The Life and Times of Jamsetji Tata terkawal Memberontak dengan abang sendiri Mahu mencapai sesuatu dalam hidup Jual ganja chatting kenal lelaki Goa: A Daughter's Story tua sampai boleh hidup mewah Jual diri Hingga sudah mewah Mahu bebas Tapi The Tea Gardens tetap City Improbable: Writings on Delhi tidak dapat mencapai kepuasan dalam diri Lalu Unbound: Indian Women @ Work tanpa ragu ragu sertai pertandingan Miss Pondan walaupun Beyond The Last Blue Mountain: A Life Of J. R. D. Tata tak mahu jadi pondan Yang nyata Yusuf hanyalah mahukan kemenangan Oskar Pertemuan pertama dengan Ricky dan Yusuf bukan seperti yang dijangka Agak sinis pada mulanya India Through the Lens: Photography 1840-1911 tapi lama kelamaan boleh jadi kawan Seorang yang ego Sama seperti Ricky sertai Boys Love Bertahan dengan pekerjaan malaikat itu kerana perlukan wang yang banyak Pengeras kepada Ustaz Asman demi mahukan ilmu kebalTutup mata pasal homo dan pondan Tinggalkan dahulu dosa mereka di belakang Sekarang kita lihat mesej lain dalam novel ini iaitu PERSAHABATANSaya sangat Vishwamitra tersentuh dengan persahabatan mereka Lihatlah antara Ricky Paris Oskar dan Yusuf Pada mulanya pertemuan mereka bukanlah indah indah belaka Tapi lama lama persahabatan mereka sangat kuat Saling bergantung Sering bersama sama Berseronok bergembira sama sama Walaupun Ricky nampak macam On Wings of Butterflies tak nak ambil ফেলুদা সমগ্র ২ tahu Style Your Perfect Wedding tentang Yusuf Half a Rupee Stories tapi Playing Hardball terselit perasaan bimbang dalam diri dia Berpegang pada janji kepada Bang Ali untuk menjaga Yusuf Dan juga bimbangkan Paris setelah Havens Knight tekad untuk menjadi perempuan Walaupun Oskar ini nampak macam seorang yang ego Haven's Knight tapi sebenarnya The Darkest Evening of the Year terselit perasaan kasih sayang daripada seorang abang kepada adik Flying by Night: Book 1 of the Coven of the Jeweled Dragon tirinya Ricky Dan Oskar sendiri sanggup berkorban demi menyelamatkan Ricky dan Yusuf sewaktu diserang Namun langit The Spy Who Loved Me tidak selalunya cerah Persahabatan yang indah itu Errar é Divino tidak berpanjangan Dari berempat menjadi Harry Clarke With Bonus Performance: Lillian tiga Semuanya berubah Sedih Tapi masa Emerging India: Economics, Politics and Reforms tidak boleh diundur balik Inilah dia kisah sang penDOSA

Nuril Basri ↠ 4 Read

Ty With characters ranging from cross dressing hairdressers drag ueens and rent boys to fanatic Muslims and low life security personnel the action of this trag 375 bintangExtra points sebab ini adalah nukilan Nuril Basri Saya bahkan mahu memberi 4 bintang tapi hati saya masih berbelah bahagi11 Jun 2017DOSA berkisar tentang perjalanan hidup 4 anak muda yang menginjak dewasa Mereka dipertemukan secara kebetulan namun masih mampu untuk menjalinkan satu hubungan persahabatan yang agak utuhBenar tindakan dan keputusan yang mereka ambil adalah bukan jalan yang sebaiknya Tapi bagi mereka ketika itu itulah sebaik baik keputusan Masing masing punya sebab tersendiri untuk terus berada di jalan itu Dalam fikiran mereka walaupun apa yang dibuat itu berdosa tapi kan masih muda usianya Nanti nanti kan boleh taubat dan 'kembali menjadi baik'Tapi adakah kamu tahu berapa panjang umurmu Sempatkah hendak memohon ampun dan bertaubat Teringat kata kata ini The man who decided to change on the 12th hour died on the 11th Contengan Jalanan HlovateSangat menakutkan dan terlalu merugikan jika ini yang terjadi Sedar atau tidak kisah ini menggambarkan pemikiran kebanyakan anak muda di mana mana sahaja Walaupun cerita ini berlatarkan Indonesia ya penulisnya adalah orang Indonesia apa yang peliknya tetapi kisah ini boleh sahaja ditukar latarnya ke Malaysia atau Singapura malahan Amerika sekalipun Ini adalah hal universal bukan sebab 'dikongkong' oleh suruhan agama Islam khususnyaWaktu remaja adalah waktu di mana anak anak kecil baru membuka mata Waktu memberontak kerana kononnya telah besar dan boleh berfikir sendiri Tanpa didikan dan asas yang kukuh ramai yang lemas Yang telah diberikan pendidikan yang secukupnya juga masih mampu dihanyutkan ps ketika membaca buku ini saya merasakan situasi yang dialami oleh Ricky seolah olah seperti Kyon dalam The Melancholy of Haruhi Suzumiya The Complete Idiot's Guide to Hearing Loss to fanatic Muslims and low life security personnel Afterlight the action of The Complete Idiot's Guide to Raising Goats this The Complete Idiot's Guide to Elance trag 375 bintangExtra points sebab ini adalah nukilan Nuril Basri Saya bahkan mahu memberi 4 bintang The Complete Idiot's Guide to Fondues and Hot Dips tapi hati saya masih berbelah bahagi11 Jun 2017DOSA berkisar The No Time to Cook! Book tentang perjalanan hidup 4 anak muda yang menginjak dewasa Mereka dipertemukan secara kebetulan namun masih mampu untuk menjalinkan satu hubungan persahabatan yang agak utuhBenar The Flower Book tindakan dan keputusan yang mereka ambil adalah bukan jalan yang sebaiknya Tapi bagi mereka ketika itu itulah sebaik baik keputusan Masing masing punya sebab Heart of Coal tersendiri untuk Heartland terus berada di jalan itu Dalam fikiran mereka walaupun apa yang dibuat itu berdosa Ad Women: How They Impact What We Need, Want, and Buy tapi kan masih muda usianya Nanti nanti kan boleh Screw You Dolores taubat dan 'kembali menjadi baik'Tapi adakah kamu Finding Tom Connor tahu berapa panjang umurmu Sempatkah hendak memohon ampun dan bertaubat Teringat kata kata ini The man who decided Pete the Bushman to change on The Complete Idiot's Guide to the Gnostic Gospels the 12th hour died on The Complete Idiot's Guide to the Gnostic Gospels the 11th Contengan Jalanan HlovateSangat menakutkan dan Walking in Light terlalu merugikan jika ini yang Heart to Start terjadi Sedar atau Stand by Me tidak kisah ini menggambarkan pemikiran kebanyakan anak muda di mana mana sahaja Walaupun cerita ini berlatarkan Indonesia ya penulisnya adalah orang Indonesia apa yang peliknya Stand By Me: Helping your teen through tough times tetapi kisah ini boleh sahaja ditukar latarnya ke Malaysia atau Singapura malahan Amerika sekalipun Ini adalah hal universal bukan sebab 'dikongkong' oleh suruhan agama Islam khususnyaWaktu remaja adalah waktu di mana anak anak kecil baru membuka mata Waktu memberontak kerana kononnya Toilet Trivia (Dk) telah besar dan boleh berfikir sendiri Tanpa didikan dan asas yang kukuh ramai yang lemas Yang The Infinite Air telah diberikan pendidikan yang secukupnya juga masih mampu dihanyutkan ps ketika membaca buku ini saya merasakan situasi yang dialami oleh Ricky seolah olah seperti Kyon dalam The Melancholy of Haruhi Suzumiya


10 thoughts on “DOSA AUTHOR Nuril Basri

  1. says:

    Best weh BEST👍Aku tolak tepi unsur2 negatif yg ada dlm DOSA ni Yg aku suka tentang DOSA semestinya kisah persahabatan antara Ricky Oskar Paris dan YusufBagi aku Nuril Basri sememangnya ada kelebihan dlm mengolah watak2 yg diciptanya sendiri Penulis berjaya mencipta watak2 yg mempunyai daya tarikan yg kuat utk buat aku jd teruja dgn watak itu Teruja dan suka 😍Kalau SUNYI ada Herwin dan Aloysius Kalau ENAK ada Hans Dan DOSA ada Ricky dan Oskar Semua watak itu menjd kesukaan aku terutamanya Aloysius dan yg terkini OskarYa aku memang suka sgt watak Oskar dlm buku ni Aku suka hubungan persahabatannya dgn Ricky Tak perlu diucap aku sayang kau Tapi dr segi cara layanannya itu dah menggambarkan segalanyaDan ia terbukti di babak2 akhir memang syahdu Sedih baca kat scene dia selamatkan Ricky tu Oh brother show me the way to go home no one believes me like you doOh brother take me to where I belong no one believes you like I doUtk watak2 lain pula pun best jgk Tapi erm 🤐Dan kat part pekerjaan Ricky dan Oskar tu fuhhh giler Padanlah cover bukunya begitu dan kat blurb ditulis 'bidadara separuh telanjang' rupa rupanya memang begitu pun pekerjaan si 2 org tuUntuk DOSA ini jln ceritanya memang krg sesuai kot utk pembaca bwh umur Sbb kisahnya 'bahaya' sikit 😅Then satu jerlah yg aku tak puas hati sgt part ending tu Kenapa mcm tu?☹️ Memang aku tak puas hati sungguhlah Frust aku weh


  2. says:

    Novel ini bukanlah tidak menarik bagi saya Akan tetapi saya menghadapi kesukaran untuk membacanya kerana lenggok bahasa Indonesia itu masih ada walaupun sudah dialih bahasa Dari satu bab ke satu bab terpaksa membelek helaian hadapan semata mata untuk mengetahui maksud maksud yang saya tidak tahu Agak leceh Dan saya mengambil masa yang agak lama untuk menghabiskan hingga ke helaian terakhir Tapi tidak mengapa ianya berbaloiDosa Dosa Ricky kerana melakukan pekerjaan yang mana pada mulanya bukan dari kehendak hatinya sendiri gara gara perlukan wang Bermula daripada tawarannya sendiri yang mahu menjadi peliharaan Paris mengenali dunia luar yang penuh dengan kegembiraan Sehinggalah pada tahap kemuncak di mana Ricky menyertai pertandingan Boys Love Setelah memenangi pertandingan itu maka bermulalah titik tolak perubahan kehidupan beliau yang semakin jauh Ricky sebenarnya tahu sedar benda yang dia buat itu salah berdosa Manakan tidak pelajar sekolah pondok Tapi kerana mahukan duit Ricky pejamkan mata tentang dosa itu Yang dia mahu ingin berdikari Paris Seorang lelaki yang mahu menjadi perempuan tapi bukan pondan Teman pertama yang Ricky kenal kerana telah menyelamatkannya dari tangan Iwenk si jahat Orang yang mengajar banyak perkara kepada Ricky dan Yusuf hingga mereka berubah Yusuf Berubah menjadi liar Semakin lama semakin tidak terkawal Memberontak dengan abang sendiri Mahu mencapai sesuatu dalam hidup Jual ganja chatting kenal lelaki tua sampai boleh hidup mewah Jual diri Hingga sudah mewah Mahu bebas Tapi tetap tidak dapat mencapai kepuasan dalam diri Lalu tanpa ragu ragu sertai pertandingan Miss Pondan walaupun tak mahu jadi pondan Yang nyata Yusuf hanyalah mahukan kemenangan Oskar Pertemuan pertama dengan Ricky dan Yusuf bukan seperti yang dijangka Agak sinis pada mulanya tapi lama kelamaan boleh jadi kawan Seorang yang ego Sama seperti Ricky sertai Boys Love Bertahan dengan pekerjaan malaikat itu kerana perlukan wang yang banyak Pengeras kepada Ustaz Asman demi mahukan ilmu kebalTutup mata pasal homo dan pondan Tinggalkan dahulu dosa mereka di belakang Sekarang kita lihat mesej lain dalam novel ini iaitu PERSAHABATANSaya sangat tersentuh dengan persahabatan mereka Lihatlah antara Ricky Paris Oskar dan Yusuf Pada mulanya pertemuan mereka bukanlah indah indah belaka Tapi lama lama persahabatan mereka sangat kuat Saling bergantung Sering bersama sama Berseronok bergembira sama sama Walaupun Ricky nampak macam tak nak ambil tahu tentang Yusuf tapi terselit perasaan bimbang dalam diri dia Berpegang pada janji kepada Bang Ali untuk menjaga Yusuf Dan juga bimbangkan Paris setelah tekad untuk menjadi perempuan Walaupun Oskar ini nampak macam seorang yang ego tapi sebenarnya terselit perasaan kasih sayang daripada seorang abang kepada adik tirinya Ricky Dan Oskar sendiri sanggup berkorban demi menyelamatkan Ricky dan Yusuf sewaktu diserang Namun langit tidak selalunya cerah Persahabatan yang indah itu tidak berpanjangan Dari berempat menjadi tiga Semuanya berubah Sedih Tapi masa tidak boleh diundur balik Inilah dia kisah sang penDOSA


  3. says:

    DOSATerbitan FixiTerjemahan Nabila NajwaPenulis Nuril BasriGenre Coming of ageMerupakan novel pertama yang diterjemahkan dari Penulis asal Tengerang Indonesia Novel ini juga sudah diterjemahkan dalam Bahasa Inggeris Sudah melewati 6 cetakan fixi di Malaysia Penulis setakat ini sudah menghasilkan Romantis dan Enak yang juga diterbitkan oleh FixiRicky digambarkan begitu polos sekali namun laluannya membuatkan kamu terasa dekat Digambarkan suasana kehidupan sekolah pondok dan persekolahan di luar mungkin asing bagi anak anak Malaysia Nyatanya satu lagi ilmu baru buat kamu pembaca Ricky lucu apabila bernaratif tentang orang orang yang ditemui Ini kelebihan penulis apabila memasuki bab yang satu ini Tiga bukunya membuatkan kamu terasa dekat dengan watak lokasi dan suasana4 watak utama yang diperkenalkan pada kamu sangat berbeza tapi saling berkait resah mereka Paris yang tidak mahu jadi Pondan tapi perempuan Yussuf teman sebilik yang lembut dan mahu mencari hidup baru Oskar yang mahukan kekuatan bela diri dan tidak lut senjata POV dalam buku ini adalah melalui Ricky yang terpaksa tinggal di Pondok akibat kemiskinan keluarga Pencarian sekolah pondok oleh Ricky yang masih muda itu sangat menarik untuk dibacaUntuk genre sebegini sudah tentunya kamu akan diperkenalkan dengan hal hal seksualiti Penulis juga menggambarkannya dengan jelas sekali kecuali Yussuf tidak pernah berkisah tentang apa arah seksualitas dirinya sehingga tamat Sangat menarik dan lucu perjalanan mereka berempat Banyak hal hal yang masuk akal dan sinis dipaparkan hasil interaksi watak watak yang ada Tidak ketinggalan aktiviti keluar masuk ke sekolah pondok yang agak longgar itu digambarkan secara realistik sekali Urutan urutan isi kitab dan pembelajaran kelas agama selepas solat dan juga gementar jiwa Ricky dan Yussuf sebagai santri apabila sudah dibenarkan melihat dunia dengan lebih jelas Jiwa polos Ricky akan terus bercerita pada kamu pembacaProtes dalam diam Ricky terhadap kehidupan gay para maknyah salon dan keterpaksaan dirinya menjalin hubungan aneh dengan Paris digambarkan dengan keliru bagus sekali Protesnya lucu tanpa sifat biadap Kekeliruan Ricky apabila melihat corak hidup orang orang di sekelilingnya begitu naif sekali sesuai sebagai jalan cerita Helaian demi helaian akan membuatkan kamu berdebar dan mahu menghabiskan bacaan dalam satu malam Anak muda yang sedang meningkat usia pasti boleh menghubung kaitkanbayangkan kasut converse dibandingkan dengan jenama warrior Terma terma Inggeris yang tidak dimengertikan oleh Ricky sebagai anak desa Begitu juga protesnya terhadap orang tua yang suka membebel dan berceramah panjang Segala itu akan menjadi dekat di hati pembaca remajaLaluan terakhir 4 watak utama sangat dramatik dan sangat menggejutkanUntuk keseluruhan rebiu ini mahu memuji garapan kisah yang sangat tersusun pendedahan pada hidup anak anak muda yang agak rahsia gambaran ghairah mahu dewasa pencarian kehidupan dan pengenalan pada aktiviti anak anak sekolah pondok di sekitar Tengerang dan Banten Resah watak utama Ricky pada apa saja yang berlaku akan membuat kamu jadi TERPIKATNovel yang sudah menukar kulit depan ianya tampil lebih jelas dengan nota untuk pembaca matang tidak matang juga boleh membaca buku ini supaya lebih matang Harus baca terutamanya mereka yang teruja apa sedang jadi di Gay Club? Apa mahunya anak anak lembut? Gelojak hati remaja alaf baruRating 4 bintang


  4. says:

    375 bintangExtra points sebab ini adalah nukilan Nuril Basri Saya bahkan mahu memberi 4 bintang tapi hati saya masih berbelah bahagi11 Jun 2017DOSA berkisar tentang perjalanan hidup 4 anak muda yang menginjak dewasa Mereka dipertemukan secara kebetulan namun masih mampu untuk menjalinkan satu hubungan persahabatan yang agak utuhBenar tindakan dan keputusan yang mereka ambil adalah bukan jalan yang sebaiknya Tapi bagi mereka ketika itu itulah sebaik baik keputusan Masing masing punya sebab tersendiri untuk terus berada di jalan itu Dalam fikiran mereka walaupun apa yang dibuat itu berdosa tapi kan masih muda usianya Nanti nanti kan boleh taubat dan 'kembali menjadi baik'Tapi adakah kamu tahu berapa panjang umurmu? Sempatkah hendak memohon ampun dan bertaubat? Teringat kata kata ini The man who decided to change on the 12th hour died on the 11th Contengan Jalanan HlovateSangat menakutkan dan terlalu merugikan jika ini yang terjadi Sedar atau tidak kisah ini menggambarkan pemikiran kebanyakan anak muda di mana mana sahaja Walaupun cerita ini berlatarkan Indonesia ya penulisnya adalah orang Indonesia apa yang peliknya tetapi kisah ini boleh sahaja ditukar latarnya ke Malaysia atau Singapura malahan Amerika sekalipun Ini adalah hal universal bukan sebab 'dikongkong' oleh suruhan agama Islam khususnyaWaktu remaja adalah waktu di mana anak anak kecil baru membuka mata Waktu memberontak kerana kononnya telah besar dan boleh berfikir sendiri Tanpa didikan dan asas yang kukuh ramai yang lemas Yang telah diberikan pendidikan yang secukupnya juga masih mampu dihanyutkan ps ketika membaca buku ini saya merasakan situasi yang dialami oleh Ricky seolah olah seperti Kyon dalam The Melancholy of Haruhi Suzumiya


  5. says:

    aku rasa buku ini permulaan nya agak bosan dengan gaya bahasa Indonesia yang pada mulanya aku ingat sudah di translate menjadi BM sepenuhnya tapi memang aku silap masih ada lenggang lenggok bahasa Indonesia dalam buku ni bukan masih ada memang menggunakan gaya dan cara percakapan dari sana dan buku ini adalah buku Fixi yang pertama ada senarai definisi bahasa di bahagian depan which i think should be at the back but putting it in front reminds the reader about the existence of it which is goodbila sangkaan pertama aku silap dan gaya bahasa lain dari yang lain aku terasa buku ini amatlah susah untuk dihabiskan Seperti permulaan aku membaca buku Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck gaya bahasa Dosa seperti melayu lama dan aku seringkali tersengguk sengguk untuk menghabiskan chapter 12 dan 3 Tapi bagi aku semua itu perlu perlu untuk memahami siapa itu Ricky dari mana dia datang dan macam mana Ricky mendapat semangat dan maksud sebenar tingkah laku diathen came Paris i like him dia seperti seekor anak kucing yang tersesat mencari sesuatu untuk berpaut dengan Paris aku rasa dia antara watak yang menarik dalam cerita ini bukan untuk memenuhi nafsu cuma mencari tempat bergantung seperti anak kucing dia nampak moden dan manja tetapi dia naif seperti anak kucing yang tersesatYusuf adalah anak manja yang hanya mahu kehendaknya dipenuhi jiwa kering melakukan apa saja asalkan kemahuan tercapai memang sifat anak manja seperti setiap adik di dunia ini agak mementingkan diri tapi masih boleh diterima dan dikasihiOskar lelaki macho dan perkasa melindungi dan memerhati seperti seorang abang yang sebenar ego nya tinggi tapi masih ambil kisah Oskar watak yang memberi gambaran dia lah seorang lelaki yang sejati hanya melihat dan mengawasi dari jauh seperti malaikat melindungicerita bagaimana 4 watak menjalani hidup bagaimana 4 kisah menjadi satu ini bukan cerita cinta bukan tentang nafsu tapi tentang kehidupan persahabatan a very nice book susah pada mulanya tapi lama lama kamu akan biasa dan dapat mengikut rentak alunnya


  6. says:

    Aku pernah baca sampah seperti Body 2 Body A Malaysian ueer Anthology dan Orang Macam Kita dan yang ini digarap dengan baik Penulisan seksualiti yang ada nilai moralnya dan tidak terlalu encourage golongan seperti ini untuk jalan mendada dalam duniaBahasa indonesia yang tidak berapa indonesia yang mudah dan menyenangkan malah tidak menjadi masalah besar untuk aku menyelak glosari untuk beberapa jargon indonesia yang dikekalkan kerana ini pengetahuan yang bagus untuk dipelajari Kredit buat orang yang bertanggungjawab proofread buku iniDari fiksyen ini aku dapat simpulkan kebebasan itu hak semua Dan bebas secara positif atau negatif itu terserah


  7. says:

    Dosa is the second book I proofread for Fixi It was difficult sebab aku dipesan untuk mengekalkan gaya indonesianya Puas memerah otak untuk pastikan bahasa nya mudah difahami Aku sudah biasa dengan bahasa Indonesia so I do not need the glossary untuk faham isi kandungannyaTapi kalau kamu mahu baca satu cerita yang indah please read this book I laughed and I cried reading the book kisah persahabatan di dalamnya cukup indah Ia adalah cerita mengenai satu dunia yang kita sukar untuk lihat kecualilah jika kau berada di dalamnya dan melaluinya


  8. says:

    Berkisar cetusan kecelaruan seksualiti yang bertunjangkan kehendak kepada wang rupiah selain nilai persahabatan dan perkembangan karakter mengingatkan aku akan filem yang pernah dibintangi Mark Wahlberg Boogie Nights 1997 Naratifnya sungguhpun meleret namun padat dengan rencah dwi kehidupan cerah dan gelab sebilangan karakternya tanpa menerbitkan sebarang rasa jemu dan bikin aku tak mampu lekang sepanjang bacaan Kesudahannya tak sampai 24 jam aku mampu habis baca novel iniWalaupun aku agak tak gemar akan ilustrasi kulit hadapan novel ini namun ia sangat berbaloi untuk dibaca dan boleh dikatakan telah mengubat kekecewaan aku terhadap dua novel terawal FIXI tahun ini


  9. says:

    Pilih buku ni sebab tertarik dengan cover yang cantik Lepas baca rasa eh best juga cerita ni Penggunaan bahasa agak celaru tapi lama lama boleh tutup mata Tak mencacatkan jalan cerita pun Kali pertama baca tulisan Nuril Basri Sangat puas hati macam review produk shopee pulak Rasanya akan cari buku buku beliau yang lain juga


  10. says:

    dosasebuah karya yg menceritakan jiwa2 anak muda yg memberontak dan terkelirukekeliruan personaliti juga diketengahkn tuk kite fahami kdg2 mereka ni dpengaruhi rakan2ada yg jalan benar perlu merekaperjalanan adventur ricky ni byk berlikurakan bilik yg kelirurakan laki yg machorakan kelas yg kayanamun ricky ttp sahabat dgn mereka sume ni sbb die phm mereka semuaterima seadanyanamun akhirnya ricky mnjadi lbh matang tuk teruskn kehidupan selepas khlgn rakan karib parissebuah buku fixi yg len dr yg len dr segi bahasaterbaekkk


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *